maanantai 30. toukokuuta 2016

Yhteistä aikaa, lomaa, vapaapäivä, radalle mars mars!!

Yhteistä aikaa, lomaa, vapaapäivä, mikä hyvänsä syy




Jotta tämä blogi ei kuitenkaan kääntyisi siihen suuntaan etteikö naisia haluttaisi radalle on pakko tähän väliin korjata että asia ei todellakaan ole niin. Kyllä siellä radalla kuulee monesta suusta että kun ei se vaimo tai tyttöystävä halunnut lähteä mukaan. Kyllä siellä siis odotetaan myös sitä naiskaartia paikalle. Ja todellakaan näistä lajeista ei tarvitse tietää yhtään mitään, eikä niiden tarvitse lajeinaan edes kiinnostaa, voi olla kiinnostunut ja innostunut niin paljon muustakin mitä nuo viikonloput tarjoaa. Itse rakastan sitä voiman jylinää, tuoksua ja sitä henkee mikä porukalla siellä vallitsee. Mutta kuten jo aiemmin kirjoitin voi vaikka vaan nauttia siitä auringosta ja rallimakkarasta. Varikoilla ja katsomoissa on nykyään panostettu toki myös enemmän perheisiin ja show-meininkiin, on tauoilla ohjelmaa, erilaisia myyntikojuja, kilpailuja, info paikkoja ym ym ym. Kerron näistä aina sitten kun teen kisa raporttia käymistäni kilpailuista että mitä mistäkin löytyi ja miten viihtyvyyteen oli panostettu. Järjestäjissä on myös paljon eroja joten yritän raportteja ja fiiliksiä jakaessani antaa mahdollisimman hyvän katsauksen kuka, missä, mitä jne.

No enhän mä tunne ketään tai tiedä siitä mitään: 

Sitten osa-alueeseen: en tunne ketään varikolta, emmekä ole koskaan missään käyneet ja ja ja… taas niitä syitä olla lähtemättä. Ei sieltä tarvitse ketään tuntea tai asiasta mitään ymmärtää, reippaasti sinne mukaan vaan, rohkeasti kysymään tai salaa vaivihkaa kuuntelemaan kun rohkeammat kysyy. Kaikki halukkaat pääsevät autoja katsomaan, ja mikä on auton omistajalle hienompaa kun joku pikku ihminen tai miksei isompikin autosta kiinnostunut tulee rohkeasti kyselemään fiiliksiä. He mielellään kertovat omasta lajistaan, autostaan ja kaikesta siihen liittyvästä, antavat ottaa kuvia, onhan nekin heille, sponsoreille ja lajille hyvää mainosta, kiitos sosiaalisen median jonka kautta nykyään kuvat ym leviävät suuremmalle joukolle. Tietysti jos pyytää erikseen esim kuljettajaa yhteiskuvaan on muistettava kysyä saako kuvaa käyttää myös julkisesti. 

Jokaisessa kisassa missä minä olen käynyt on ollut myös saatavana erillaisia eri lajien kausijulkaisuja joista selviää hyvin äkkiä mistä on kyse. Näitä jaetaan varikolla ja usein myös kilpailun järjestäjän toimesta käsiohjelma. Tärkeimmät tiedot siis pähkinän kuoressa joilla pääsee jo vähän alkuun sekä saa hieman tietoa autoista, säännöistä, kuskeista ym .Suomen kilpailuissa parasta ehkä on se että vain muutamassa kilpailussa varikkoalue on suljettu yleisöltä (näissäkin varikkoalue aukeaa yleisölle kilpailujen oltua ohi), mikä mahdollistaa kaikkien pääsyn lähemmäksi näitä lajeja, ei tarvitse halutessaan keskittyä vain kilpailujen seuraamiseen vaan voi mennä tutustumaan varikon toimintaan. 

Laitan myöhemmin listauksen mitä on hyvä muistaa varikolla liikkuessa ja mihin kannattaa kiinnittää huomioo. Edelleen painotan että kuskit ja teamit kertovat erittäin mielellään omista lajeistaan ja autoistaan.. En se minäkään ole tiennyt todellakaan kaikista lajeista kaikkea, enkä tiedä vieläkään ja tuskin tulen tietämäänkään. Talvi-lajit ovat mulle aika vieraita, olen sen verran ”prinsessa” että mieluummin kesällä sitten kisoja käyn seurailemassa ja talvet vietän takan ääressä, vaikkakin tässä kohtaa on myös kerrottava että kyllä talvilajit ovat uskomattoman näyttäviä lajeja, kyllähän niitäkin on tullut käytyä katsomassa, ja mikä hienointa siellä se surullisen kuuluisa rallimakkara maistuu vielä paremmalle ;)

Otetaan siis nämä hienot tapahtumat avoimin sylin vastaan, lähdetään sinne kilpailu paikalle sitten syystä taikka toisesta, mennään varikolle tai vaan katsomoon, löytyy noista tapahtumista varmasti jokaiselle jotakin, miehille, naisille ja perheen pienimmille. Samalla luodaan sitä kulttuuria lapsille mistä suomi on kuuluisa, kerrotaan niitä tarinoita vuosien takaa, maailmalta ja suomesta. Ja vaikkei tietäis yhden ainutta tarinaa niin niitä näillä reissuilla kertyy sata varmasti, onhan siellä aina vauhtia ja värikkäitä tilanteita. Ratoja ei kukaan tunne entuudestaan, tämäkin on vakoilulaji, seuraa muita, kuuntele ja hanki tietoa vaikka rohkeasti kysymällä niin tiedät mistä saavuttaa parhaat katselualueet, pääset sinne missä tapahtuu. Kuulet kuinka muu katsomo huokaa kun tulee läheltä piti tilanteita ja yhtäkkiä huomaatkin kuinka koukuttavaa se muiden kilvan ajaminen voikaan olla.

Kustannukset, aina puhutaan rahasta...


Ja sitten aiheeseen mitä tää lysti kustantaa. Tänä päivänä puhutaan aina rahasta, kiireestä ja yhteisestä ajasta. Raha, hmmm… niin kuka mittaa sitten perheen tai parisuhteen yhteistä aikaa rahassa, tuskin kovinkaan moni mutta siltikin aina kurkataan pussiin ennen kun päätetään mitä seuraavana viikonloppuna tehdään. No se mikä näissä suomen tapahtumissa on loistavaa, on tämä koko perheelle suhteellisen edullista, monessa kilpailussa yhdellä lipulla pääsee niin katsomoon kuin varikollekkin, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Listaan nämä myöhemmin, toki näihinkin tulee vuosittain muutoksia joten varmin tapa on koittaa kaivaa netistä tietoa tai laittaa minulle viestiä niin yritän selvittää. Vuosien ajan on ollut haastavaa saada edes lippujen hinnoista aika-ajoin selvyyttä mutta nyt myös järjestävät tahot ovat heränneet internetin tuomiin mahdollisuuksiin ja jopa avanneet verkkokauppoja joista voi liput ostaa valmiiksi. Samalla mukavasti erillaisiin kilpailuihin ja muihin osallistuen J Järjestäjät ovat myöskin lisänneet valikoimiin perhelippuja erikseen, jolloin yleensä lapset pääsevät maksavien aikuisten kanssa ilmaiseksi paikan päälle. 

Ja kyllä näin äitinä on pakko todeta kuinka ihana on huomata sen oman pikku ihmisen olevan silmät ympyräisenä niiden hienojen kilpa-autojen keskellä mitä on tv:stä ihastellut ja omalla automatolla huulet tötteröllä päristänyt menemään. Ja kyllä, kyllä ne äidin ja isin prinsessatkin näistä tapahtumista saa yhtä paljon iloa irti kun prinssitkin, siellä oli äiti se pinkki hieno auto, mikä se oli, voittiko se, se on varmasti nopein.. Meillä on toki muutama kalliimpikin kilpailu, mutta pääsääntöisesti näistä kinkereistä selviää muutamalla kympillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti